Inici‎ > ‎Noticíes‎ > ‎

L'evolució del preu dels serveis bàsics fa necessari assegurar el poder adquisitiu de les pensions

15 de set. 2013, 23:10 publicada per CCOO Consorci Sanitari del Maresme   [ actualitzat el 15 de set. 2013, 23:10 ]

CCOO de Catalunya denuncia que la inflació agreuja la situació d'empobriment que pateixen moltes persones a causa de les polítiques d'austeritat i retallades


FotoL'índex de preus al consum (IPC) del mes d’agost del 2013 a escala de l'Estat es redueix 3 dècimes fins al 1'5% de taxa interanual, com a conseqüència del preu dels carburants tot i l’increment del preu de l’electricitat que reflecteix l’evolució mensual de l’indicador. 

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, se situa en el 1,6%, una dècima per sobre de l’indicador general. Aquest índex, que reflecteix el preu dels aliments i dels serveis bàsics, en l'actual context recessiu, continua essent massa elevat i perjudica especialment les persones que tenen sous, pensions i rendes baixes i el seu poder adquisitiu per fer front a les necessitats més bàsiques. 

A Catalunya, l'IPC es redueix 4 dècimes fins a l'1,7%, i redueix un dècima amb l'indicador estatal tot i les elevades taxes de l'ensenyament superior i el pes de l'ensenyament concertat, que a Catalunya és molt superior al conjunt de l'Estat. 

La inflació de la zona euro es redueix 3 dècimes fins a l'1,3%, i es manté el diferencial de 3 dècimes amb la taxa estatal comparable (IPCA). De nou el diferencial d'IPC afecta en negatiu el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores i la competitivitat de les empreses exportadores. 

El manteniment elevat de la inflació subjacent perjudica especialment les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos). En aquest sentit, reivindiquem la creació d'una renda garantida de ciutadania perquè qui no té recursos pugui fer front a les seves necessitats bàsiques i no caigui en la pobresa i l'exclusió social. Altrament, ens oposem a la congelació de les pensions i continuem reivindicant la revaloració de les pensions d'acord amb l'IPC per evitar la pèrdua de renda dels pensionistes. 

La reducció salarial que pateixen els treballadors i les treballadores no s’està veient reflectida en els preus per la falta de control dels marges empresarials i els efectes de la imposició indirecta com l'IVA. Els salaris no eren ni són la causa de la inflació però sí que en pateixen els efectes, fet que afecta negativament el consum, la recuperació econòmica i fa augmentar les desigualtats socials. Per això cal que el Govern deixi d'actuar a favor dels lobbys empresarials que són generadors dels increments de preus i faci una política de control de preus públics i privats i dels marges empresarials.