Inici‎ > ‎Noticíes‎ > ‎

CCOO de Catalunya alerta que la caiguda dels convenis agreujarà la capacitat adquisitiva de molts treballadors i treballadores

14 de maig 2013, 22:57 publicada per CCOO Consorci Sanitari del Maresme   [ actualitzat el 14 de maig 2013, 23:01 ]

La baixada de l'IPC és conjuntural i no afecta el preu dels aliments i els serveis bàsics, que continuen massa elevats


FotoL'índex de preus de consum (IPC) del mes d'abril de 2013, en l'àmbit de l'Estat, es redueix 1 punt fins a l'1,4% de taxa interanual, per la caiguda del preu dels carburants i l'electricitat, situant-se per primer cop, des d'octubre de 2009, per sota de la inflació subjacent. 

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, es redueix 4 dècimes, fins a l'1,9%. Aquest indicador, que reflecteix el preu dels aliments i dels serveis bàsics, continua massa elevat. Això perjudica especialment les persones que tenen sous, pensions i rendes baixes i el seu poder adquisitiu per fer front a les seves necessitats més bàsiques. 

A Catalunya, tot i la baixada de l'indicador estatal, l'IPC només es redueix fins a l'1,8%, mantenint un diferencial de 4 dècimes respecte de la taxa estatal, a causa, de nou, de les elevades taxes de l'ensenyament superior i del pes de l'ensenyament concertat, que a Catalunya és molt superior al conjunt de l'Estat. Aquest diferencial d'inflació agreuja la situació de les persones assalariades, pensionistes, aturades i afecta negativament la competitivitat de les empreses catalanes. 

La inflació de la zona euro també es redueix fins a l'1,2%. La reducció de la taxa espanyola ens acosta a l'indicador europeu, fet que, si es mantingués, seria favorable a la competitivitat de les empreses exportadores. 

Malgrat la baixada de la inflació interanual, el manteniment elevat de la inflació subjacent perjudica especialment les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos). En aquest sentit, reivindiquem la creació d'una renda garantida de ciutadania, perquè qui no té recursos pugui fer front a les seves necessitats bàsiques i no caigui en la pobresa i l'exclusió social. 

Els salaris no eren ni són la causa de la inflació, però sí que en pateixen els efectes amb la pèrdua del poder adquisitiu. En aquest sentit, la caiguda dels convenis col·lectius per l'aplicació de la reforma laboral agreujarà la capacitat adquisitiva de molts treballadors i treballadores i afectarà negativament el consum i la possible recuperació econòmica. 

En un context de crisi econòmica, la falta de control dels preus i marges empresarials i la dependència energètica del petroli són elements que impedeixen la reducció de la inflació. Per això cal que el Govern deixi d'actuar a favor dels lobbys empresarials que són generadors dels increments de preus. 


Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya 
Barcelona, 14 de maig de 2013 


Feu clic per veure les declaracions de Dolors Llobet, secretària de Comunicació i Xarxes Socials i portaveu de CCOO de Catalunya, efectuades el dimarts 14 de maig de 2013.

Temes relacionats